نهایت علم elmend
پشت پرده رفتارهای دوگانه ساترا؛

یک بام و دو هوای ساترا از فیلیمو تا روبیکا!

یک بام و دو هوای ساترا از فیلیمو تا روبیکا!

به گزارش نهایت علم معاون تنظیم گیری اجتماعی ساترا امروز در حالی به مسئله روبیکا در دفاع از حقوق کاربران ورود کرد که پیش از این در مورد افزایش غیر متعارف قیمت پلت فرم های نمایش خانگی، ترجیح داد سکوت کند.



به گزارش نهایت علم به نقل از مهر، طی چند روز گذشته جریانی در فضای مجازی به دنبال اعتراض بعضی از کاربران یکی از شبکه های اجتماعی به راه افتاد که ادعای نقض حریم شخصی این افراد بوسیله ی یک شبکه اجتماعی داخلی را مطرح می کرد. ادعایی که واکنش معاونت اجتماعی پلیس فتا ناجا را هم امروز برانگیخت و در اطلاعیه ای از پیگیری مبحث اطلاع داد.
اما آنچه که رخ داد چه بود؟ پیام رسان روبیکا که چندسالی است میهمان گوشیهای خیلی از ایرانیان شده مدتی است با راه اندازی بستری مشابه اینستاگرام پا به عرصه اشتراک فیلم و عکس گذاشته است. بستری که با شباهت های زیادش با اینستاگرام به دنبال رقابت با این پلت فرم خارجی است و بعضی از کاربران ایرانی که از محدودیت های محتوایی اینستاگرام و مداخله های مکرر محتوایی آن شاکی بودند به آن سمت حرکت کردند.
اما در چند روز گذشته اتفاقی به نسبت عجیب هجمه ای به ظاهر سازمان یافته را به سمت این پلت فرم داخلی ایجاد کرد که واکنش هایی را به دنبال داشت. بعضی از کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام از وجود حساب کاربری با نام مشابه و محتواهای خودشان در این پلت فرم داخلی خبر دادند. اتفاقی که پیش از این توسط بعضی از سایت های مشابه اینستاگرام می افتاد که با کپی کردن یک حساب کاربری، در موتورهای جستجو کسب بازدید می کردند.

البته این اقدام روبیکا را به توضیحاتی وادار کرد: «در تمامی شبکه های اجتماعی، بی شمار پیج و کانال، مشابه با عنوان یا شناسه افراد، توسط کاربران ایجاد می شود که این امر در پلت فرم روبیکا با بیشتر از ۴۷ میلیون کاربر یکتای رجیستر شده، وجود ۷.۶ میلیون کانال در پیام رسان روبیکس و ثبت بیشتر از ۹ میلیون صفحه در شبکه اجتماعی روبینو توسط کاربران اجتناب ناپذیر است.» توضیحاتی که شاید خود روبیکا را هم به سادگی قانع نکرد چنانکه در انتهای بیانیه از کاربران کمک خواست تا جهت بهبود فرایند ثبت کانال، پیشنهاد بدهند!
اما آنچه امروز بیشتر از حواشی پیشین باعث داغ شدن فضا شد، اظهار نظر خارج از عرف و احتمالاً خارج از قاعده و قانون سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر بود.
در پی وقوع این اتفاق، علی سعد معاون تنظیم گیری اجتماعی سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) در توئیتی از ابطال مجوز سوپراپلیکیشن روبیکا اطلاع داده است.
وی این طور نوشته که «از بهمن ۹۹ که پیگیری پرونده تضییع حقوق کاربران در روبیکا را شروع کردیم با طیف وسیعی از تخلفات روبرو شده ایم. تخلفات ترافیکی و درآمدهای غیرقانونی، فعالیت بدون مجوز، نقض قوانین رقابت و گزارش های اخیر در خصوص استفاده غیر مجاز از اطلاعات شخصی کاربران، لزوم اصلاح را بیشتر از پیش روشن می کند. ساترا با ابطال مجوز سرویس صوت و تصویر سوپراپلیکیشن روبیکا و منع پخش تبلیغات بازرگانی آن در رسانه ملی، اقدامات اولیه را به انجام رساند.»
خارج از عرف بودن این اظهارات از آنجاست که در موارد مختلف نسبت به خیلی از اتفاقات مشابه که تضییع حقوق کاربران یک پلت فرم را به دنبال داشته است، شاهد سکوت های مکرر این سازمان بوده ایم. کما این که این سازمان در فروردین ماه سال جاری در جریان در ارتباط با افزایش نامتعارف هزینه اشتراک پلت فرم های «فیلیمو» و «نماوا» که رسانه های صوت و تصویر فراگیر محسوب می شوند و اعتراض خیلی از کاربران را به دنبال داشت به هیچ عنوان حاضر به ورود نشد و نهاد تنظیم گر در این رابطه را رگولاتوری ارتباطات (سازمان تنظیم مقررات ارتباطات) دانست.
خبرگزاری مهر در آن زمان در چارچوب گزارش هایی به این مورد پرداخته بود.
اما این اظهارات، ظاهراً خارج از قانون و قواعد موجود هم هست؛ مجتبی توانگر، نماینده مجلس شورای اسلامی، در رشته توییتی در همین باره نوشته است: «به روبیکا انتقادات جدی وارد است مخصوصاً در اقدامات اخیر آن. اما در مورد اقدام غیرقانونی ساترا، روبیکا هیچ گونه مجوزی از ساترا نداشته است که ساترا بخواهد آنرا باطل کند. روبیکا یک سوپر اپلیکیشن با محوریت شبکه اجتماعی و پیام رسان است نه IPTV؛ طی سالیان گذشته ساترا همواره تلاش کرده است که علاوه بر IPTVها و VODها، پیام رسان ها را هم متقاعد به دریافت مجوز از ساترا کند که هیچ کدام از پیام رسان ها همچون روبیکا قبول نکردند. روبیکا فقط برای ۶ ماه به صورت موقت در سال ۹۷ مجوز از ساترا برای قسمت VOD خود داشت که همان موقع منقضی شد و هیچ گاه تمدید نشده است.
علاوه بر آن صدا و سیما طی سال قبل مذاکرات مفصلی با اپراتورها برای سهام داری در روبیکا داشته است که به نتیجه نرسید. ماهی گرفتن از آب گل آلود اصلاً زیبنده سازمان حاکمیتی نیست!».

یک بام و دو هوای ساترا
نگاهی به شرح وظایف سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی یا همان ساترا نشان داده است که وظیفه این سازمان ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر در جهت پشتیبانی از خدمات دهندگان و تأمین حقوق کاربران است.
این سازمان در شهریور سال ۹۴ به دستور رئیس سازمان صدا و سیما و بر مبنای ابلاغیه رئیس شورایعالی فضای مجازی تشکیل شده و علاوه بر ساماندهی حوزه صوت و تصویر فراگیر، تسریع، تسهیل و شفاف سازی روند و فرایند اعطای مجوز به عرضه کنندگان خدمات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی و افزایش کسب و کار و زمینه سازی تسهیل گری برای فعالان این حوزه و هم رسیدگی به شکایات و تخلفات گزارش شده از جانب مردم به این نهاد واگذار شده است. اما آنچه که در عمل با آن مواجه هستیم بگونه ای دیگر است.
رویکرد ساترا در برابر رسانه های صوت و تصویر فراگیر با وجود آنکه در شرح وظایف تأسیس این سازمان دیده می شود همچنان برای خیلی از فعالان این عرصه گنگ است و به اصطلاح تکلیفشان را با آن نمی دانند. چنانکه به قول امامیان، ریاست این سازمان در مصاحبه با روزنامه شرق، این سازمان تنظیم گر کل فضای مجازی نیست، ولی در مواردی مثل مبحث اخیر روبیکا کاسه داغ تر از آش شده و فرمان ابطال مجوزهای ناموجود را می دهد!
با این وجود بنظر می رسد که ورود ساترا به حواشی به وجود آمده در مورد اپلیکیشن روبیکا، اهداف دیگری به جز احقاق حقوق کاربران را دنبال می کند و در نبود یک نهاد عالی تنظیم گر در این عرصه و عدم شفافیت در شرح وظایف دستگاههای متولی، هر یک از نهادهای حاکمیتی می توانند از آب گل آلود ماهی گرفته و موضوعات پیش آمده را دستاویزی برای رسیدن به اهدافشان قرار دهند.
خبرگزاری مهر پیش از این از رئیس ساترا برای تشریح دقیق وظایف و نقد و بررسی عملکرد این سازمان، دعوت به عمل آورده که تابحال به این دعوت پاسخی داده نشده است. گروه دانش و فناوری خبرگزاری مهر همچنان آمادگی برگزاری این نشست را دارد.

1400/05/27
23:36:34
5.0 از 5
1118
تگهای خبر: پلت فرم , خدمات , دانش , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
نهایت علم