در یك شركت دانش بنیان؛
پروتئین قارچی بصورت پودری و خمیری تولید شد
پژوهشگران در یک شرکت دانش بنیان موفق به تولید پروتئین پودری و خمیری کاربردی در صنعت غذا و دارو شدند.
دکتر فتانه هاشم پور، فارغ التحصیل دکترای بهداشت و ایمنی مواد غذایی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: پروتئین قارچی نوعی پروتئین تک یاخته است که بعنوان جایگزین پروتئین در مکمل های ورزشی، مکمل خردسالان و سالمندان در صنعت دارو و بعنوان غنی کننده محصولات لبنی، غله ای و غذای آماده مصرف، قابل استفاده می باشد.
وی با اعلان اینکه نوع خمیری این پروتئین بعنوان جایگزین گوشت در فرآورده های گوشتی استفاده می شود، اظهار داشت: این پروتئین در مقایسه با پروتئین حیوانی یا گیاهی، با سرعت بیشتر و غیر وابسته به فصل و اقلیم قابل تولید است. افزایش جمعیت جامعه بشری و فقر پروتئینی از یکسو و محدود بودن ظرفیت کره زمین برای تولید پروتئین حیوانی و گیاهی از طرف دیگر به زودی بشر را مجبور به پیدا کردن منابع پروتئینی جایگزین خواهدنمود.
فارغ التحصیل دکترای بهداشت و ایمنی مواد غذایی افزود: به این منظور قارچ مولد که مورد تأیید فهرست اداره کل غذا و داروی آمریکا قرار گرفته را توانستیم در این شرکت تولید نماییم.
وی اشاره کرد: امکان استفاده از سوبستراهای بومی ایران مانند ملاس نیشکر و شیره خرما بررسی شده و شرایط کشت بهینه شده است؛ بدین جهت در صدد آمدیم تا پروتئین قارچی را به دو صورت پودر و خمیری تولید و بعنوان جایگزین پروتئین در خیلی از فرآورده های دارویی (مکملها) و غذایی (فراورده های گوشتی و لبنی) به تولید برسانیم.
وی درباب خاصیت ها اظهار داشت: پروتئین تک یاخته مزایای ویژه ای در مقایسه با پروتئین حیوانی یا گیاهی دارد، من جمله این که برای رشد به فصل یا آب و هوای خاصی وابسته نیستند (مستقل از مکان و آب و هوا قابل تولیدند) و در تمام طول سال می توانند تولید شوند.
وی با اعلان اینکه پروتئین های قارچی خوراکی به زمین زیادی نیاز ندارند و محتوای پروتئین بالا با طیف گسترده ای از اسیدهای آمینه ضروری دارند، اظهار داشت: محتوای چربی کم و نسبت به پروتئین-کربوهیدرات بالایی دارند.
وی با اعلان اینکه آنالیز شیمیایی پروتئین های قارچی تولید شده تیم ما نشان داده است که ۱۰۰ گرم ماده خشک پروتئین قارچی حاوی ۶۰ گرم پروتئین، ۱۶ گرم فیبر، ۱۳ گرم چربی، ۱۰ گرم کربوهیدرات و مقادیری از ویتامین ها و مواد معدنی است، اظهار داشت: مطالعات سم شناسی نشان داده است که هیچ نگرانی برای سلامتی در اثر مواجهه حاد و مزمن پروتئین قارچی دیده نشده است و بعلاوه موجب حفظ رشد طبیعی در انسان و حیوان می گردد.
وی افزود: پروتئین قارچی غنی از اسیدهای چرب ضروری و فیبر بوده و میزان کربوهیدرات و چربی آن ناچیز است. همین طور عمده چربی آن از نوع غیر اشباع است.
وی افزود: تمامی آزمون های تغذیه ای و ایمنی محصول انجام شده است.
وی با اعلان اینکه کمبود پروتئین موجب ضعف سیستم ایمنی و کاهش عضلات خیلی از بیماریهای مرتبط می شود، اظهار داشت: نوع خمیری این محصول شباهت زیادی به بافت گوشت دارد، بدون طعم و بو است و به همین خاطر به آسانی قابلیت جایگزین شدن با گوشت در محصولات غذایی را دارد.
هاشم پور با اعلان اینکه خوشبختانه صنایع زیادی طالب این محصول هستند، اظهار داشت: بحران های اقتصادی اخیر ناشی از ویروس کرونا و تحریم های ظالمانه، موجب کوچک شدن سهم پروتئین در سبد غذایی مردم شده؛ همین موضوع سبب شده دولت و صنایع به فکر چاره ای برای غنی سازی محصولات مختلف باشند.
به گفته وی، صنایع غذایی مختلف مانند صنایع لبنی (شیر، ماست، پنیر، بستنی) و غله ای و قنادی (نان، کیک، بیسکویت، شکلات) به آسانی می توانند پودر پروتئین تک یاخته را در محصولاتشان بدون اثر منفی در بافت و طعم آنها استفاده کنند. باتوجه به مذاکرات انجام شده با کارخانه های گوشتی، لبنی، نوشیدنی ها و تولیدکنندگان مکمل ها، هر دو شکل پودری و خمیری این محصول مشتریان بالقوه زیادی دارد که امید است با راه افتادن خط تولید آن، بالفعل تبدیل شوند.
هاشم پور اشاره کرد: نمونه داخلی و منطقه ای برای این محصول وجود ندارد. اما یک کشور انگلستانی به نام کورن (quorn)، سال هاست که به تولید سوسیس، ناگت و محصولات غذایی بدون گوشت می پردازد و هر ساله به تعداد مصرف کنندگان شأن افزوده می شود. از مزایای شرکت ما استفاده از سوبسترای بومی ایران مانند ملاس که هم دارای ارزش تغذیه ای بوده و هم ارزان است، می باشد.
مدیرعامل شرکت افزود: هم اکنون بیش از ۹۰ درصد پودرهای پروتئین همچون پودر پروتئین آب پنیر و ایزوله سویا به کشور وارد می شود. در صورت تولید انبوه و صنعتی این محصول در تناژ بالا تا حد زیادی به کاهش ارزبری کمک خواهدنمود.
وی با تاکید بر این که درحال جذب سرمایه جهت تولید انبوه هستیم، افزود: همانطور که گفته شد تولید در مرحله نیمه صنعتی با مقیاس ۷۵۰ لیتر صورت گرفته است. طرح اولیه صنعتی باتوجه به تولید با فرمنتور ۴۰ تن است.
هاشمی با تاکید بر این که با توجه به این که این محصول برای نخستین بار در ایران به تولید به صرفه و اقتصادی رسیده است و چون در منطقه مشابه ندارد، امکان صادرات به کشور همسایه و همین طور هند وجود دارد، اظهار داشت: هند دارای جمعیت بالایی بوده و به سبب مسائل مذهبی و اخلاقی، عمدتا گیاه خوار هستند، در نتیجه صادرات این محصول خدمت بزرگ به مردم هند و فرصت مناسب برای ارزآوری کشور خواهد بود.
وی افزود: باتوجه به ارزش و اهمیت این محصول برای سلامتی افراد جامعه و سودآوری برای کشور بهتر است که دولت با سازوکار خاص خود مبادرت به دولتی کردن طرح کند.
هاشم پور اشاره کرد: این شرکت در مرکز رشد انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور مستقر بوده و مورد تأیید صندوق پشتیبانی از زیست فناوری ریاست جمهوری است. پژوهشگران این پروژه هم اکنون جلساتی جهت انعقاد قرارداد با شرکت های مستقر در پارک تشکیل داده اند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب