نهایت علم elmend

درگیری ۱۴۵ هزار هکتار اراضی اصفهان با فرونشست زمین

درگیری ۱۴۵ هزار هکتار اراضی اصفهان با فرونشست زمین

نهایت علم: بگفته عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، فرونشست در کلانشهر اصفهان وجود دارد و وسعت فرونشست در اصفهان به مساحت 145 هزار هکتار رسیده است که 100 هزار هکتار از این اراضی درگیری مستقیم با مخاطره فرونشست دارند.


به گزارش نهایت علم به نقل از ایسنا، دکتر علی بیت اللهی امروز در وبینار پدیده فرونشست اصفهان و علل آن، ریسک را در معرض خطر قرار گرفتن مخاطرات دانست و اظهار داشت: مخاطره زلزله در اختیار ما نیست، ولی پدیده فرونشست امکان کنترل و پایش دارد تا ریسک فرونشست را کاهش دهیم.
وی با اشاره به اهمیت وجود خاک های واگرا، آنرا یکی از فاکتورهای مهم در پدیده فرونشست دانست و اظهار داشت: نقشه فرونشست تهیه شده در اصفهان نشان میدهد که فرونشست در کلانشهر اصفهان وجود دارد و وسعت فرونشست در اصفهان به مساحت ۱۴۵ هزار هکتار رسیده است که ۱۰۰ هزار هکتار از این اراضی درگیری مستقیم با مخاطره فرونشست دارند.
بیت اللهی، مساحت زون های با درگیری بیش از ۵ سانتی متر فرونشست در سال را ۲۶ هزار هکتار عنوان نمود و تصریح کرد: مناطق ۱۵، ۱۰، ۱۴، ۷ و ۸ اصفهان درگیر پدیده فرونشست هستند و بطور کلی می توانیم بگوییم کلیه مناطق شهر اصفهان درگیر پدیده فرونشست هستند و تغییرات فرونشست در اصفهان از شمال به جنوب و از زاینده رود به سمت دولت آباد و حبیب آباد درحال گسترش است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اعلان اینکه این پدیده وقتی در مجاورت آثار باستانی، مستحدثات صنعتی و تاریخی ایجاد می شود، از اهمیت بیشتری برخوردار است، اظهار داشت: ردپای فرونشست در فرودگاه بین المللی اصفهان به عنوان دومین فرودگاه کشور با ظرفیت فرود هواپیمای سنگین مشاهده شده است.
وی افزود: مطالعات ما نشان میدهد که ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در اصفهان در زون فرونشست ساکن هستند، ضمن آنکه ۹ ایستگاه آتش نشانی، ۳۷ کتابخانه و ۲۵۸ مدرسه در معرض مخاطرات فرونشست قرار دارند.
بیت اللهی افزود: اصفهان دارای ریسک متوسط زلزله است و در صورتیکه پی سازه ها به سبب فرونشست زمین گرفتار لطمه شده اند، در صورت بروز زلزله، در مقابل مخاطره زلزله، لطمه پذیری بالاتری خواهند یافت، بر این اساس نیاز است تا با همکاری متخصصانی از رشته های ژئوتکنیک، زمین شناسی، آب و سازه و غیره، فرونشست اصفهان را مدل سازی کمّی نماییم و برمبنای آن راهکارهایی برای مدیریت این پدیده ارائه نماییم.
وی با اشاره به نقش زاینده رود در کاهش و یا افزایش فرونشست زمین در اصفهان، اشاره کرد: زاینده رود تامین حداقل ۵۰ درصد تغذیه آبخوان های منطقه را بر عهده دارد و اگر آب این حوضه آبریز قطع شود، حتی اگر همه چاه ها بسته شود، باز فرونشست زمین به پیشروی خود ادامه خواهد داد و این داده نشان میدهد که به هیچ وجه نمی توان از نقش زاینده رود در کاهش فرونشست زمین در اصفهان چشم پوشی کرد.
این محقق با تأکید بر این که پدیده فرونشست زمین در همه استانهای کشور درحال رخ دادن است، اظهار داشت: میزان فرونشست زمین در خراسان ۴ برابر اصفهان است و بتازگی نیز شواهد فرونشست در شهرهای ساحلی خزر به سبب کاهش تراز آب خزر مشاهده شده است.



1401/12/11
14:47:40
5.0 از 5
325
تگهای خبر: بین المللی , تحقیقات , علم , هواپیما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
نهایت علم