نهایت علم elmend
داده پنجمین عنصر مهم اقتصادی شد؛

مدیریت داده کلید رشد اقتصاد دیجیتال چین

مدیریت داده کلید رشد اقتصاد دیجیتال چین

به گزارش نهایت علم یک کارشناس شاخص حوزه علوم داده در مقاله ای در وبگاه China Daily، به مبحث ارتباط مدیریت داده و دستیابی به توسعه اقتصاد دیجیتال پرداخته است.



به گزارش نهایت علم به نقل از مهر، اینترنت چین هم مانند اقتصاد این کشور، درحال رونق است. سال گذشته، ارزش اقتصاد دیجیتال چین به ۳۹.۲ تریلیون یوان (۶.۱۴ تریلیون دلار) رسید که بیشتر از ۳۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد و این کشور را در رتبه دوم جهانی قرار داد. اقتصاد دیجیتال به موتور مهمی برای توسعه اقتصادی چین تبدیل گشته است. در چنین شرایطی، پیشگیری از خطرات امنیتی موجود برای داده ها، ایجاد یک سیستم حفاظت از امنیت داده ها و بهبود مکانیسم های حکمرانی داده، برای پکن، اهمیت بیشتری یافته است.
از همین روی، کنگره ملی خلق چین، در ماه ژوئن، قانون امنیت داده ها را تصویب کرد که از اول سپتامبر اجرایی شد.
این نهاد قانون گذار در ماه آگوست نیز، قانون حفاظت از اطلاعات شخصی را تصویب کرد که از ماه آینده اجرا می گردد.
براساس تحلیل های موجود، سیستم و مکانیسم مدیریت سایبری چین در طول سالهای اخیر، به صورت مداوم بهبود یافته است، که مبنای قانونی محکمی برای تقویت بیشتر حکمرانی داده و بهبود اثربخشی حاکمیت فضای سایبری فراهم نموده است.
داده، پنجمین عنصر مهم اقتصادی بعد از زمین، نیروی کار، سرمایه و فناوری است. به صورت کلی داده ها دارای مظاهر گسترده و منابع گوناگونی هستند. این عناصر، غیر انحصاری هستند و در مقایسه با سایر عناصر، هزینه استفاده و مالکیت آنها نسبتاً کم است. ماهیت نوظهور داده ها سبب گشته است که هم اکنون، هنوز کاستی های زیادی در تعریف حقوق مالکیت، تخصیص بازار و حمایت های امنیتی از آن وجود داشته باشد.
توصیه هایی برای تقویت حکمرانی داده
زانگ یو، کارشناس حوزه علوم داده، اعتقاد دارد که هم اکنون، چین قوانین و مقررات مشخص و کارآمدی در زمینه حقوق مالکیت داده ها ندارد و فقدان مرزهای مشخص در دارایی های داده، ارزش و توسعه بازار داده ها را محدود می کند. در سالهای اخیر، پلت فرم های اینترنتی چینی به سرعت توسعه یافته اند و داده هایی که در اختیار دارند هم رشد تصاعدی داشته است. بی گمان این روند تداوم خواهد داشت و در همین حال، شرکتهای سنتی هم تحول دیجیتال خویش را تسریع خواهند کرد و شرکتهای فناوری هم توسعه زیست محیطی خویش را تسریع خواهند کرد. چنین روندی حجم زیادی از داده را تولید می کند. از طرفی، توسعه شدید تجارت فرامرزی در آینده هم حجم زیادی از داده های تجاری را تولید خواهد نمود. نحوه فعال کردن پتانسیل عناصر داده به یک سوال بسیار مهم تبدیل گشته است.
زانگ یو، به طرح چهار پیشنهاد اساسی برای دولت چین جهت حل مساله فعال سازی پتانسیل داده ها، پرداخته است. این پیشنهادات به شرح زیر هستند.

• برای شروع، تلاش بیشتری برای تسریع در معرفی قوانین و مقررات مربوطه برای شفاف سازی حقوق داده مورد نیاز است. سفارش می شود بخش های ذیربط با فرض رعایت مقررات موجود، قوانین و روش های اجرایی دقیق را برای شفاف سازی حقوق داده ها و پشتیبانی از حقوق مالکیت داده در بخش های صنعتی رونمایی کنند.

• دوم، یک پلت فرم سلسله مراتبی و توزیع شده برای به اشتراک گذاری، گردش و تجارت داده ها به صورت چارچوب مند، باید ساخته شود.

• سوم، تلاش هایی لازم است تا دستورالعمل ها و قوانینی در مورد قیمت گذاری منابع داده عرضه شود.

• چهارم، ارتقا بیشتر مدیریت خود انضباطی در استفاده از داده توسط شرکتهای تجاری، ضروریست.

توصیه هایی برای پیشگیری از ایجاد انحصار در بازار داده

حجم داده های در اختیار پلت فرم های آنلاین چین به سرعت درحال رشد هستند. بر مبنای پیشبینی های صورت گرفته، تا سال ۲۰۲۵، داده های چین ۲۷.۸ درصد از کل داده های جهان را می سازند و رتبه اول را در سرتاسر جهان خواهند داشت. این فرآیند، باآنکه از یک سو، سبب توسعه چشم گیر اقتصاد دیجیتال و قدرت فناورانه در چین می شود، اما از طرفی، برخی بسترها را برای ایجاد انحصار در تجارت داده و اطلاعات، سبب می شود.
در حال حاضر، چین نگاهی چند جانبه برای افزایش نظارت ضد انحصاری بر پلت فرم های اینترنتی اتخاذ نموده است. به عبارت دیگر دولت چین، از رقابت منصفانه در بازار و همینطور از شرکتهای نسبتاً محروم و کوچک تر، محافظت می کند. زانگ یو، چهار پیشنهاد هم برای حل این مشکل عرضه می دهد.

• اول، حاکمیت داده و تلاشهای ضدانحصاری در زمینه جمع آوری و تحلیل کلان داده باید خصوصیاتی «مردم محور» داشته باشند. بی گمان بدون تأمین امنیت داده، عامل های دیگری چون امنیت شبکه، امنیت ملی، امنیت اقتصادی یا ثبات اجتماعی، محقق نخواهد شد. حاکمیت داده و تلاشهای ضد انحصاری داده باید برای حفظ منافع مردم استفاده گردد.
• دوم، حاکمیت داده و تلاشهای ضدانحصاری کلان داده باید بر ارتقای توسعه سالم بازار اقتصادی چین متمرکز شود.
• سوم، نظارت بر گردش داده های چین باید به صورت سیستماتیک تقویت شود.
• چهارم، چین باید فعالانه در حکمرانی دیجیتال جهانی مشارکت کند. وضعیت کنونی حاکمیت دیجیتال جهانی نشان دهنده روند منطقه ای و سیاسی شدن این امر است. کشورهای بیشتر و بیشتری "مالیات دیجیتال" وضع می کنند که جریان فرامرزی داده های جهانی را محدود می کند و به شکل جدی بر توسعه اقتصاد دیجیتال جهانی تاثیر می گذارد.
سهم داده از رشد اقتصاد جهانی
بر اساس گزارش های انتشار یافته از جانب مؤسسه بروکینگز در ۱۰ سال گذشته، جریان فرامرزی داده های جهانی بیشتر از ۱۰ درصد به رشد اقتصاد جهانی کمک کرده است. برآورد می شود که تا سال ۲۰۲۵، سهم اقتصادی جریان های فرامرزی داده در مقیاس جهانی از ۱۱ تریلیون دلار فراتر رود. بنابراین، دولت چین برنامه دارد که به صورت فعال جریان فرامرزی داده های جهانی را تحت مفهوم ساختن «جامعه ای با آینده ای مشترک در فضای مجازی» برای کل بشریت، ترویج دهد.
از همین روی، خیلی از کارشناسان حوزه فضای مجازی و علوم داده، معتقدند که همه دولت ها و جوامع، باید فعالانه در ساخت و تدوین سازمان ها، استانداردها و قوانین مربوطه برای حاکمیت دیجیتال جهانی مشارکت کنند.

1400/08/22
10:51:38
5.0 از 5
586
تگهای خبر: آنلاین , آینده , اینترنت , پلت فرم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
نهایت علم