در گفت وگو با نهایت علم اعلام شد؛
جنبش گسل گیلاتو-سیه چشمه-خوی مسبب احتمالی زمین لرزه های خوی
به گزارش نهایت علم، از آغاز فوج لرزه های خوی استان آذربایجان غربی تابحال تعداد ۳۵ پس لرزه در محدوده رومرکز زلزله رخ داده است که بزرگی بزرگترین آن ۴.۲ بوده و محققان حوزه لرزه شناسی احتمال می دهند جنبایی بخش هایی از گسل «گیلاتو-سیه چشمه-خوی» باعث این زمینلرزه ها شده است.
به گزارش نهایت علم به نقل از ایسنا، در خوی استان آذربایجان غربی بار دیگر در شب گذشته، شنبه ۸ بهمن زلزله ای به بزرگای ۵.۹ رخ داد.
دکتر علی بیت اللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتگو با ایسنا، اظهار داشت: تعداد کل واحدهای مسکونی شهری خسارت دیده احتمالی ۴۹۷۵ و تعداد شهرهای صدمه دیده احتمالی ۳ شهر ارزیابی شده است.
وی تصریح کرد: برپایه آمار سال ۱۳۹۵، نسبت جمعیت به واحد مسکونی برای مراکز شهری در کل ایران به طور متوسط ۳.۴ ارزیابی شده است که با عنایت به تعداد واحدهای صدمه دیده میتوان جمعیت شهری نیازمند و اولویت دار اسکان بعد از زلزله را تخمین زد.
بیت اللهی در مورد تعداد واحدهای صدمه دیده در این رخداد لرزه ای، توضیح داد: تعداد کل واحدهای مسکونی روستایی خسارت دیده احتمالی ۹۰۶ واحد ارزیابی شده و تعداد آبادی های خسارت دیده احتمالی در زلزله ۵.۹ خوی استان آذربایجان غربی ۱۲۳ آبادی است.
این محقق حوزه زلزله شناسی، خاطرنشان کرد: تعداد ۱۱ شهر تا شعاع حدود ۵۵ کیلومتری اطراف رومرکز زلزله قرار گرفته اند که از آن جمله میتوان به شهرهای خوی، فیرورق و دیزج اشاره نمود،. علاوه بر آن تعداد ۴۰۹ آبادی تا شعاع نیم درجه (حدود ۵۵ کیلومتری) اطراف رومرکز زلزله قرار گرفته اند.
بیت اللهی در مورد گسل مسبب زلزله ۵.۹ خوی استان آذربایجان غربی، توضیح داد: رومرکز زلزله ۵.۹ خوی استان آذربایجان غربی بر روی نقشه گسله های ایران برهم نهی شد و بر این اساس گسل احتمالی مسبب زلزله حدس زده شد. بر این اساس احتمال می رود سگمنت هایی (بخش هایی) از گسل «گیلاتو-سیه چشمه-خوی» در مجاورت رومرکز زلزله امتداد دارد و احیانا جنبایی آن قطعه گسلی باعث رخداد زلزله ۵.۹ خوی استان آذربایجان غربی شده است.
وی تصریح کرد: از زمان وقوع زلزله تا کنون، تعداد ۳۵ پس لرزه در محدوده رومرکز زلزله رخ داده است که بزرگی بزرگترین آن ۴.۲ بوده است.
بیت اللهی تصریح کرد: برپایه داده های نوین لرزه خیزی ایران از اوایل سال ۱۳۸۵ و در شعاع یک درجه از رومرکز زلزله، زمین لرزه های ۱۷ سال گذشته جمع آوری شده است که معرف لرزه خیزی گستره رومرکز زلزله هستند، بگونه ای که بر مبنای داده های جمع آوری شده در این زمان تعداد ۱۶۳۰ زلزله با بزرگی ۲.۵ و بالاتر در گستره اطراف رومرکز از سال ۲۰۰۶ میلادی تا زمان وقوع زلزله ۵.۹ خوی استان آذربایجان غربی (مدت ۱۷ ساله) ثبت شده است.
وی افزود: از این تعداد ۸ زمینلرزه با بزرگی ۵ و بالاتر و ۶۱ زلزله با بزرگی ۴ تا ۵ و مابقی زمینلرزه ها کوچکتر از بزرگی ۴ در اطراف رومرکز گسترده شده اند.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی افزود: بر این اساس با عنایت به لرزه خیزی بالای کشور در کل و همینطور پهنه رومرکزی و ریسک لرزه ای محدوده اطراف محل رخداد زلزله، لازم است تا نسبت به ارتقاء کیفی ساخت و ساز و بخصوص کیفیت واحدهای مسکونی شهری و روستایی اقدام گردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب